maandag 24 maart 2014

Industrieel luchtgordijn opent de deuren

Industrieel luchtgordijn opent de deuren

Een industrieel luchtgordijn kent een legio aan toepassingen. Van bedrijfsruimten, zoals werkplaatsen, garages, fabriekshallen, koelcellen en zelfs vriescellen en vrieshuizen.
De vaak (grote) openstaande deuren veroorzaken warmteverliezen en verstoren het binnenklimaat. Als er dan sprake is van temperatuursverschillen tussen binnen en buiten, ontstaan er tochtklachten of problemen bij het op temperatuur houden van de verschillende ruimten.


Industrieel luchtgordijn - LuchtdeurenIndustrieel luchtgordijn - Luchtdeuren









Werking 

Een industrieel luchtgordijn treed normaliter pas in werking op het moment dat een (buiten)deur opent en er voor de openingstijd een robuuste scheiding van lucht gewenst is. Neem als voorbeeld de deuren in een vrieshuis die pas open gaan op het moment dat er transport dient plaats te vinden. Voor de tijd dat de deur geopend is, zal het industrie luchtgordijn geactiveerd zijn zodat er geen koude lucht verloren gaat uit het vrieshuis.

Industrieel luchtgordijn

De werking van een industrieel luchtgordijn is gebaseerd op het blokkeren van het natuurlijk warmtetransport. Dit warmte transport vindt plaats in een doorgang tussen verschillende klimaatzones. Zodra de deur wordt geopend, ontsnapt warme lucht aan de bovenzijde van de doorgang naar buiten en koude lucht aan de onderzijde van de doorgang naar binnen.

Natuurlijk warmtetransport zonder industrieel luchtgordijn


Voordelen

Een industrieel luchtgordijn biedt meestal een combinatie aan voordelen, waarbij de meest voorkomende voordelen zijn:

  • Energiebesparing: een doorgang voorzien van een industrie luchtgordijn kan tot wel 80% energie besparen, zodat de investering in veel gevallen binnen 1,5 jaar wordt terugverdiend op basis van de energiebesparing. Daarnaast zijn er verschillende subsidiemaatregelen welke de aanschafkosten drastisch verlagen.
  • Snellere logistiek: de vrije doorgang bespaart al snel enkele seconden bij het passeren van een deur. De wachttijd neemt hiermee aanzienlijk af wat een snellere en efficiëntere logistiek tot gevolg heeft. Daarnaast hoeft er geen tocht- of luchtsluis, draai- of schuifdeur, snelloopdeur of strokengordijn te worden aangeschaft.
  • Veiligheid: het transport tussen de klimaatzones kan ongehinderd en veilig plaatsvinden. Zeker in productiehallen, koelcellen, vriescellen en laadperrons biedt dat grote voordelen. Zodra een persoon of voertuig de luchtstraal passeert, wordt direct daarachter de doorgang weer hermetisch afgesloten tot op vloerniveau.
  • Schadekosten: het transport tussen de klimaatzones kan ongehinderd en veilig plaatsvinden zonder kans op schade. Lucht kan immers niet kapot gereden worden.
  • Beperking ziekteverzuim: Door toepassing van een industrie luchtgordijn blijft de verwarmde lucht binnen en de koude buiten. Lucht die zich in de ruimte bevindt, hoeft niet steeds verwarmd of gekoeld te worden. Dat bespaart energie en voorkomt tocht: een prettige werkomgeving heeft een gunstige invloed op het personeel. De investering in werkomstandigheden hebben een positieve invloed op het ziekteverzuim.




Industrieel luchtgordijn voor uw situatie?

Speciaal voor industriële toepassingen is het industrieel luchtgordijn ontwikkeld (onder de merknaam AFIM® Luchtdeuren) welke de koude lucht ’s winters buiten houdt en daarnaast tochtproblemen voorkomt.


AFIM® (hoge druk) industriële luchtgordijnen worden ontwikkeld door Air In Motion: www.airinmotion.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten