dinsdag 25 februari 2014

Luchtgordijnen: effectieve scheiding en desinfectie

Effectieve scheiding en desinfectie


Hilgenkamp Food Machinery bezit sinds 1 november 2013 het Benelux-agentschap voor de AFIM hogedruk luchtgordijnen van producent Air in Motion. Hogedruk luchtgordijnen die bij uitstek geschikt zijn voor toepassing in productie-, koel-, vries- en opslagruimten.

Volgens Johan Hilgenkamp, directeur van Hilgenkamp Food Machinery, bieden de AFIM hogedruk luchtgordijnen een groot aantal voordelen ten opzichte van conventionele systemen, zoals snelloopdeuren, snelsluiters, overheaddeuren en strokengordijnen. „Zo is het AFIM hogedruk luchtgordijn, in tegenstelling tot standaard luchtgordijnen, speciaal ontwikkeld om temperatuur, geur, stof en insecten te scheiden. Dankzij deze oplossing kunnen producenten besparen op hun energierekening. Bovendien hoeven zij geen tocht- of luchtsluizen meer aan te schaffen.”



Luchtgordijnen - Hilgenkamp Food Machinery

Geen tocht

Het AFIM hogedruk luchtgordijn is opgebouwd uit een energiezuinige hogedrukventilator en een speciaal ontwikkelde uitblaasmodule.

„De onder druk uitgeblazen luchtstroom vormt een effectieve scheiding tussen twee klimaatzones,” verduidelijkt Johan Hilgenkamp. „Deze luchtstroom fungeert als een dunne, onzichtbare deur die de opening hermetisch afsluit. Zonder toepassing van de AFIM hogedruk luchtgordijnen vindt een natuurlijk warmtetransport plaats. Warme lucht stroomt aan de bovenzijde van de doorgang naar binnen en koude lucht gaat aan de onderzijde naar buiten. Wind of onderdruk versterken dit nog eens. Als de AFIM hogedruk luchtgordijnen zijn ingeschakeld, dan is de effectieve scheiding tussen beide temperatuurzones duidelijk waarneembaar. Deze scheiding voorkomt onnodig energieverlies en tocht.”

Op maat

De AFIM hogedruk luchtgordijnen zijn toepasbaar bij nieuwbouw, bestaande bouw of renovatie. Hilgenkamp: „Omdat elke bedrijfs- en productiesituatie verschilt, wordt het hogedruk luchtgordijn op maat ontworpen en geproduceerd. De wensen van de producent zijn het uitgangspunt bij de ontwikkeling en de productie hiervan. Het AFIM hogedruk luchtgordijn is een uniek product dat met zorg wordt geleverd, gemonteerd en ingeregeld.”


Duurzaam ondernemen

De belangrijkste voordelen van de AFIM hogedruk luchtgordijnen zijn naast een optimale scheiding van temperaturen in twee klimaatzones, lagere energiekosten, een ongehinderd transport tussen twee ruimtes, een optimale afdichting tot op vloerniveau, insecten en warmte die in de zomer buiten blijven, stof dat buiten of juist binnen blijft, besparing op bouwkundige voorzieningen, geen onderhoud, geen noodzakelijke filters en een snellere en veiligere logistiek.

„Bovendien levert het AFIM hogedruk luchtgordijn een bijdrage aan duurzaam ondernemen,” beklemtoont Hilgenkamp.


AFIM IGLO®

Naast de AFIM hogedruk luchtgordijn is er de zogeheten AFIM IGLO Technologie. „Deze IGLO creëert een effectieve luchttechnische scheiding tussen het vrieshuis en de warme en vochtige voorruimte,” aldus Hilgenkamp. „Bovendien vormt deze IGLO een ondoordringbare barrière voor de vochtige lucht van de voorruimte. Het koude en kwetsbare vriesklimaat blijft moeiteloos gehandhaafd zonder belemmering voor medewerkers of heftrucks. Geen mist- of ijsvorming rond de doorgang, geen gladde vloeren, minder ontdooiacties van verdampers, geen hinderlijke strokengordijnen en geen kans op schade aan deuren zijn de usp’s van de AFIM IGLO.”

UV Boat

Sinds kort is Hilgenkamp Food Machinery ook Benelux-agent van de zogeheten UV BOAT van Biotec. De UV BOAT vormt een eenvoudig systeem voor het desinfecteren van water met UV-straling, dat voldoet aan alle internationale wettelijke eisen en aan de strenge hygiënenorm VDI 6022. Het kan als systeem overal worden toegepast waar water wordt gebruikt of opgeslagen. De UV BOAT is ontwikkeld door het Duitse federale ministerie van Research & Technologie en werkt op basis van een constructie met een chassis van kwartsglas. Dankzij deze constructie kunnen twee belangrijke effecten worden bereikt. Zo wordt het door het systeem gepompte water effectief gedesinfecteerd door de toepassing van een zogeheten UV-brander. Het tweede effect is dat de wateroppervlakten worden gedesinfecteerd en er geen biofilms voorkomen in de buurt van wanden.

Krachtige pomp

De UV BOAT beschikt over een krachtige, via een gebruiksvriendelijk touchscreen te bedienen pomp, die een maximale verwerkingscapaciteit heeft van 6 kubieke water per uur. De pomp blijft het vervuilde water in een container voortbewegen, omdat stilstaand water bederving veroorzaakt. In het centrale controlesysteem kan een verbinding tot stand worden gebracht met maximaal 5 UV BOATS. De UV-stralingstijd en de pompkracht worden decentraal aangestuurd. Foutmeldingen kunnen worden uitgelezen in het controlesysteem.

60% Besparing

Omdat er dankzij de AFIM hogedruk luchtgordijnen geen logistieke verliestijd optreedt zoals bij een traditionele snelloopdeur, kunnen bedrijven volgens Hilgenkamp Food Machinery jaarlijks gemiddeld 1458 euro per doorgang besparen. Op den duur slijten alle bewegende delen van traditionele systemen, die hierdoor minimaal eens paar jaar dienen te worden onderhouden. De kosten verschillen per toepassing, maar lopen al snel in de richting van 560 euro per doorgang per jaar. Doordat bij de doorgang dankzij de AFIM hogedruk luchtgordijnen geen geconditioneerde (koude) lucht verloren gaat, wordt jaarlijks ruim 75% minder energie verbruikt. Schadegevallen aan deuren kunnen kostbaar zijn. Het AFIM hogedruk luchtgordijn kan echter niet kapot worden gereden. De kosten lopen uiteen per schadegeval, maar komen al snel in de buurt van gemiddeld 180 euro per doorgang per jaar. Al deze voordelen komen neer op een totale gemiddelde besparing van 60% ten opzichte van een snelloopdeur in een jaar tijd.



Zoals u in de decemberuitgave van Meat&Co. heeft kunnen lezen, is Hilgenkamp Food Machinery uit Dalfsen de nieuwe Benelux-agent van de AFIM hogedruk luchtgordijnen van producent Air In Motion uit Merselo en van de UV BOAT van Biotec. Dit Meat&Co-artikel gaat uitgebreid in op de meerwaarde van deze twee innovaties.   


Auteur: Bart Manders
Bron: www.meat-co.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten